Festdagen for den Hellige Eystein Erlendsson

Lesere av websiden vår vil ha fått med seg at 26 januar er festdagen for den Hellige Eystein. Eystein Erlendsson var erkebiskop i Nidaros og en drivende kraft innen både kirkeliv, administrasjon og arkitektur. Hans bidrag til utviklingen av Norge som politisk stat og kristent land er svært viktig.

Dagen ble grundig feiret i Trondheim, der høydepunktet selvsagt var ordinasjonen av vår nye pater Egil Mogstad, - som faktisk har Eystein som sitt fermingsnavn. Se egen reportasje.

St. Eysteins minnedag ble også markert i den lutherske høymessen i Nidarosdomen. Domprost Ragnhild Jebsen viet en stor del av sin preken til St. Eystein, og satte hans arbeid i sammenheng med en humanistisk utvikling fra innføring av kristenretten i 1024 fram til grunnloven i 1814. Feiring av St. Eysteins minnedag er starten på Den norske kirkes markering av grunnlovsjubileet.

Etter høymessen i Nidarosdomen var det bekransning av statuen av St. Eystein på Vestfronten, ved ordfører i Skaun kommune, Jon P. Husby. Han var på besøk i spissen for en gruppe fra Skaun historielag. Disse mener nok bestemt at St. Eystein ble født og vokste opp på gården Råsvoll i Børsa, selv om det er noen som mener Verdal er rett sted.

Dette ble drøftet i et foredrag med Gerd Søraa i Nidarosdomens besøkssenter, mens Steinar Bjerkestrand tok for seg St. Eysteins virke som kirkebygger, politiker og lovbygger. Hans arbeid medførte viktige reformer i Gulating- og Frostatingsloven,  noe som la grunnlaget for Grunnloven. St. Eystein regnes også som forfatter av Passio Olavi, om «Hellig Olavs liv og undergjerninger».

Les mer om St. Eystein på <link http: no.wikipedia.org wiki external-link-new-window external link in new>Wikipedia og <link http: www.katolsk.no biografier historisk eystein external-link-new-window external link in new>katolsk.no.

Vi vil også minne om at Den Katolske Kirke i Norge har sitt presteseminar i Oslo som bærer St. Eystein's navn.<link http: www.katolsk.no nyheter opptak-i-st.-eystein-presteseminar-2014 external-link-new-window external link in new> Les mer