12-14. oktober: En stor begivenhet i Trondheim Stift

Om ikke lenge kommer relikviene av den hellige Thérèse av Lisieux og hennes foreldre til Norge, som del av en større turné. I St. Olav domkirke i Trondheim får vi anledning til å ære relikviene gjennom et rikholdig liturgisk program med messer, tidebønner og rosenkransbønn fra fredag 12. til søndag 14. oktober. Det er planlagt valfart fra Ålesund, Molde og Kristiansund til Trondheim.

Thérèse som barn med sine foreldre Louis og Zelie Martin.

(Se fullstendig program <media 16211 - - "TEKST, Valfart-til-Trondheim-Kristiansund-og-Molde, Valfart-til-Trondheim-Kristiansund-og-Molde.pdf, 272 KB">her</media>).  I løpet av de siste 20 årene har Thérèse-relikviene vært på flere reiser rundt om i verden, men dette er første gang de kommer til Norge. Denne gangen har Therese med seg foreldrene sine på rundreise i Nord-Europa. Alle tre er helligkåret, Therese i 1925, og foreldrene ganske nylig. 

 

Generalvikar Ole Martin Stamnestrø husker da Thérèses relikvier kom til England for noen år siden. Alle ble forbauset over den store oppslutningen, folk strømmet til for å ære relikviene. Man kunne tro at katolikker var litt blasert når det gjelder relikvier fordi vi har så mange av dem i kirkene våre, men akkurat disse relikviene har tydeligvis en veldig tiltrekningskraft, sier p. Ole Martin. I England var det så mange som strømmet til kirkene at de måtte holde åpent natten igjennom, forteller han.

 

Mange blir slått av hvor kraftfullt møtet med Thérèses relikvier kan være.  P. Ole Martin forteller videre: ”Jeg husker en opplevelse fra Lisieux for 15 år siden, da jeg sammen med en gruppe prestestudenter fra England på reise i Frankrike tilfeldigvis kom til Lisieux, og til  basilikaen som ble bygget for å huse relikviene hennes. Mange av oss ble sterkt berørt av denne opplevelsen som vi ikke var forberedt på».

 

I de menighetene som planlegger valfart til St. Olav domkirke i Trondheim hersker det allerede en viss entusiasme, sier p. Ole Martin.  Initiativet til valfarten kom faktisk fra lekfolk, som med en gang ble begeistret da de hørte at relikviene skulle komme til Trondheim i oktober. 

 

St. Olav menighet vil igjen få oppgaven å ta i mot pilegrimer, det vil bli anledning til å treffe de tilreisende over et enkelt måltid både fredag og lørdag kveld. Sammen med hele Trondheim Stift skal vi delta i den rikholdige liturgiske feiringen tre dager til ende!