Da Sant Iago de Compostela kom til Olsok sammen med 183 spanske pilegrimer!

Lørdag 28. juli vandret en gruppe på 183 slitne spanske pilegrimer den siste etappen fra Sverresborg til Nidarosdomen.

De spanske pilegrimene med Olavskorset og en statue av Sant Iago.

Med seg hadde de et Olavskors etterfulgt av en statue av Sant Iago, som den hellige apostelen Jakob heter på spansk (bildet). I den katolske olsokmessen i Nidarosdomen morgenen etter ble de ønsket velkommen av biskop Bernt Eidsvig, og p. Blas, presten deres, leste evangeliet på spansk.

Norske pilegrimer har vandret i tusentall til Santiago de Compostela de siste årene. Det ble en sterk opplevelse å overvære pilegrimshelgenen Sant Iago og hans store spanske flokk i møte med Olsoktradisjonen.

Reisen har vært planlagt i lang tid av den spanske foreningen Venner av Camino de Santiago. Denne foreningen drar hvert år på ulike pilegrimsvandringer i Spania og i utlandet. I år ville de bli kjent med pilegrimsleden til Nidaros. Pilegrimene samlet seg utenfor Oslo den 16. juni for å starte vandringen. Med seg på ferden hadde de fargerike tematiske pilegrimsvogner som vanligvis dras av deres egne hester. Men til Norge fikk de ikke ha hestene med, så det ble lånt hester underveis. Slik kunne pilegrimene veksle mellom vandring til fots og opplevelsen av pilegrimsleden fra hestekjerre. Det ble holdt messer annenhver dag. Underveis sluttet norske pilegrimer seg til følget, for kortere eller lengre tid. Noen etapper ble kjørt med buss. En stor følgebil fraktet da utstyret.

Det var den offisielle pilegrimssatsningen i Norge som var vertskap for turen i sin helhet. De fire pilegrimssentrene sørget for at spanjolene fikk et positivt møte med Norge og pilegrimsleden til Nidaros. Normenn er ikke kjølige som vi trodde,men varme, vennlige og åpne, var kommentaren fra de spanske vandrerne. De vil gjerne komme tilbake, sier Karen Smith Sand ved Den spanske ambassaden, som også deltok på pilegrimsferden.