Mikaelstatuen I St. Olav domkirke får armer til Mikkelsmesse!

Hvis alt går etter planen får vi dette på plass til festen for de hellige erkeengler Mikael, Gabriel og Rafael søndag 29. september, forteller sogneprest Egil Mogstad. De tekniske konservatorene Pjotr og Isabela Juga har arbeidet med å restaurere armene som var falt av statuen. Nå gjenstår bare monteringen.

Mikaelstatuen i St. Olav domkirke

Mikaelstatuen har en spennende historie. Denne ærverdige gamle barokkstatuen ble opprinnelig laget til en belgisk kirke på 1600-tallet. Siden ble den gitt i gave til innvielsen i 1882 av den første katolske kirken i Trondheim, Jesu hjerte-kirken i Ila ved det som senere ble St. Elisabeth hospital. I forbindelse med en ombygging ble den fjernet og deretter reddet av en privatperson. Etter flere tiår i «eksil» i en villahage i Trondheim ble den så gitt i gave til nye St. Olav domkirke. Mikaels armer og djevelens hale var falt av men tatt vare på. Erkeengelens vinger er derimot forsvunnet, forteller p. Egil.

Det er ting som tyder på at den er laget i det gamle bispefyrstedømmet Liège, en av de to fransktalende delene av Belgia. Her var det flere billedhuggere som tilhørte Berniniskolen, fordi Liège på 16- og 1700-tallet kunstnerisk sett var vendt mot Roma. Bernini hadde flere elever fra Liège. Disse hadde ikke tilgang til marmor så de arbeidet i eik, men skulpturene ble dekket med et lag som skulle se ut som marmor. De ble deretter bemalt og delvis forgyllet. 

Den som besøker Ponte Sant’Angelo i Roma vil se at vår statue har tydelige likhetstrekk med englene som flankerer broen og som er laget av Bernini og hans elever. Den mest i øyenfallende likheten er hodestillingen og fremstillingen av tekstilenes folder. Tenk på dette neste gang dere vandrer over denne broen på vei til det berømte Castel Sant’Angelo ved Tiberen, sier p. Egil.