Roratemesse.

Torsdager i desember kl 7:00 er det roratemesse med påfølgende frokost i menighetssenteret. Disse dagene er det derfor ikke messe 18:00.

Det er også roratemesse på polsk, fredager i advent kl. 19:00.

Roratemesse i St. Olav domkirke desember 2019. Foto: Peder Foss

Roratemesser blir feiret i Adventstiden som votivmesser til ære for Guds Mor Maria. Dette innebærer at messetekstene ikke følger den vanlige liturgiske kalender men at det er egne tekster foreskrevet i missalet. Rorateropet "rorate caeli desuper et nubes pluant iustum", eller på norsk "Gud, hør oss, send fra himlens skyer, som dugg og regn, den rettferdige", viser forventningen til Guds folk om Herrens Annet Komme i herlighet.

Noen steder blir de feiret hver dag i advent. De er vanlige i deler av Europa, særlig i Spania, Tyskland, Ungarn og Polen. I Polen har man feiret Roratemesser siden det 14. århundre, og skikken er fremdeles levende. Polske barn har spesielle lykter med levende lys som de bærer til kirken i nattemørket.  

Skikken har også bredt seg til andre verdensdeler. På Filippinene der store folkemengder samles til roratemesse, starter den klokken fire om morgenen slik at den avsluttes i morgendemringen. Det er vanlig å bruke levende lys under roratemessen.