Seminaret om Eystein blir bok

25. - 26. november 2011 arrangerte Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider seminar om Eysteins rolle som erkebiskop, politiker og kirkebygger. Det er 850 år siden han kom hjem med sitt verdighetstegn, palliet, og kunne starte sin gjerning som erkebiskop i Nidaros. Nå blir foredragene tilgjengelige også for oss som ikke deltok på seminaret.

"Kirkehistorien og ikke minst erkebiskop Eysteins store innsats har vært tonet ned i norsk historieskrivning" sier Åshild Kofoed, som var en av deltakerne på seminaret. Men nå er det i ferd med å skje en endring. Mange gode krefter var samlet for å presentere sin forskning om Eystein, her var foredragsholdere fra Norge og England, unge så vel som eldre forskere. Ikke minst ble det tydelig hvilken kosmopolitt Eystein var. Mye tyder på at han hadde høy utdannelse, og at han fikk denne utdannelsen i Frankrike. Nære bånd til England hadde han også.

Best kjenner vi Eystein som kirkebygger. Uten han ville vi ikke hatt Nidarosdomen. I tillegg var han samfunnsbygger, han skrev lovverk, og ikke minst utviklet han handelsvirksomhet. Han var en sterk pådriver for pilgrimsvalfarten til Nidaros, og han var ansvarlig for boken Passio Olavi, en samling mirakelhistorier om Olav. I Eysteins tid ble båndene til paven i Roma sterke. Brev i Vatikanet viser dette.

"For min del førte interessen for historie til interesse for den katolske kirke", sier Åshild. "kunnskap om hellig Olav og St. Eystein gjorde inntrykk." Foredragene på seminaret vil nok være av interesse for mange, og trondheim.katolsk.no vil presentere boken når den kommer ut.