Skriftestol fra Katedralen i Dol-de-Bretagne – gave til nye St. Olav Domkirke

Da vår sogneprest Egil Mogstad nevnte at vi trengte en skriftestol, sa p. Marcel Gasnier, tidligere sogneprest i Katedralen i Dol-de-Bretagne: ”men vi har jo en til overs”! Arkeologer hadde funnet en brønn under gulvet der en av skriftestolene sto, og nå sto den lagret i et nabokloster.

Fra venstre: Katedralen i Dol-de Bretagne, en av transportørene med skriftestolen, St. Olav domkirke.

Prestene og menigheten i Dol ønsker å knytte spesielle vennskapsbånd med oss i St. Olav katolske domsogn gjennom denne gamle skriftestolen som de gir i gave.  P. Marcel Gasnier og Gilles J. de Villartay  har vært ildsjeler, og nå er skriftestolen på vei til Trondheim! De kommer begge til innvielsen den 19. november.

Skriftestolen ble laget på midten av 1800-tallet, på Napoleon den tredjes tid. Etter den franske revolusjon i 1789 ble alle klostre stengt. Klosteret Mont Saint Michel nord for Dol ble gjort om til tukthus. Skriftestolen er laget av tukthusfangene ved Mont Saint Michel.

Bretonerne regner Hellig Olav og hans hær som redningsmenn for den unge kirken i det daværende erkebispesetet Dol da den var truet av danske vikinger. Olav skal i følge historien ha kommet dit med hæren sin etter at han ble døpt i Rouen i 1014 og jaget de hedenske aggressorene på flukt.

<link http: trondheim.katolsk.no nyheter enkeltvisning-nyhet nyhetssak med-hellig-olav-til-bretagne external-link-new-window external link in new>Les mer