Til Jesu stall og krybbe med pave Benedikt

Ingen kan som pave Benedikt lede oss inn i evangeliets fortellinger så vi kommer beriket ut, med økt kunnskap og dypere tro på at Gud ble menneske ved Jesu fødsel. Sr Anne Bente Hadland OP har oversatt boken om Jesu fødsel og barndom til norsk på Avenir forlag.

Utsnitt av altertavlen i Skagen kirke malt av Joakim Skovgaard 1910.

Tekst Eli Åm

Vår stillferdige og intellektuelle pave Benedikt kan lett komme i skyggen av de mer utadvendte pavene før og etter ham. Men om hundre år er det kanskje Benedikt som vil bli husket. I så fall vil det bli på grunn av de tre bøkene han har skrevet om Jesus fra Nasaret, kommentatorene spår at disse vil bli klassikere i den kristne litteraturen.

De er banebrytende på flere måter. Selv om de er skrevet av en usedvanlig lærd person som besitter en helt usedvanlig mengde kunnskap, er de tilgjengelige for oss vanlige lesere. Med Benedikts blanding av meditative betraktinger og teologiske drøftinger blir vi tatt med til Betlehem, til fødselsgrotten der det  virkelig skjedde at Gud ble menneske.

Bøkene kan leses av kristne fra alle kirkesamfunn, ingen vil føle seg ekskludert av Benedikts måte å skrive om Jesu liv. I boken om Jesu fødsel og barndom går han ut og inn av de tekstene vi kjenner så godt, først og fremst hos Lukas og Matteus. Det er som å besøke en kjent og kjær by, men denne gangen med en guide som tar oss med inn i rom vi ikke visste om, og viser oss de skjulte skattene. Bøkene om Jesus fra Nasaret leses best sammen med bibeltekstene. 

 Boken kan kjøpes i forlagets <link http: www.lutherforlag.no avenir-forlag spiritualitet_2 jesus-fra-nasaret- external-link-new-window external link in new>nettbokhandel.