På pilgrimsferd til Santiago de Compostela

16 dager på Caminoen (veien) fra 2. august. Vel fremme ved den hellige Jakobs grav visste Guro-Marte Gulstad at dette bare var begynnelsen. ”Over utgangsporten i kirka er det et segl med symbolene omega og alfa – i motsatt rekkefølge av det vanlige alfa og omega – altså enden og begynnelsen i stedet for begynnelsen og enden, som et tegn på at Caminoen ikke er over, men at vi fortsetter å spre Guds rike videre, det arbeidet Jakob startet for snart 2000 år siden.”

 

Forholdet mellom veien og målet var et annet denne gangen for Guro-Marte enn for fem år siden da hun gikk til Santiago de Compostela for første gang. Til Olsok i år ble hun opptatt i Den katolske kirkes fulle felleskap i St. Olav domkirke. Den gangen hadde jeg ikke noe nært forhold til hva en helgen var. Nå var jeg forberedt til møtet med den hellige Jakob.  Det var en utrolig sterk opplevelse å komme frem til katedralen over apostelens grav, jeg var helt overveldet og dypt rørt, forteller hun.

Veien var viktig den også, og full av gode naturopplevelser og hyggelige mennesker, helt spesielle vennskap knyttes på veien. Turen startet helt nord i Spania, langs Camino del Norte, ofte med utsyn mot Atlanterhavet. Hun hadde klare mål med dagene på vandring, mye tid alene i bønn og kontemplasjon. I løpet av de to ukene på caminoen gikk hun til messe så ofte hun kunne, 10 ganger før hun kom til Santiago, og noen steder var det en egen velsignelse av pilegrimer på slutten av messen. Før hun forlot Trondheim fikk hun velsignelse av sogneprest Dom Albert.

August er en populær tid for pilegrimsvandring i Spania; ferietid og mange pilegrimer, i tillegg er det mye turister. Varmen kan være en utfordring for oss nordboere. Hvis man har mulighet kan det være en fordel å unngå den travleste tiden, og heller gå om høsten eller våren, sier Guro-Marte. Det er lurt å forberede seg godt før man legger ut på pilegrimsvandring. Hun deler gjerne av sine erfaringer til de som tenker å legge ut på pilegrimsferd til apostelen Jakobs grav. Dette er en fantastisk erfaring som mange bør unne seg, sier Guro-Marte.